Erfgoed

Sinds augustus 2022 ben ik directeur van Korpora, Erfgoed Publieke Veiligheid.

Tot medio 2022 was ik Algemeen Directeur van het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI) en verantwoordelijk voor de labels/locaties: Veiligheidsmuseum PIT (Almere), Nationaal Brandweermuseum (Hellevoetsluis), Nationale Collectie Politie (Apeldoorn), Nationaal Brandweer Documentatie Centrum (Apeldoorn), Museum Bescherming Bevolking (Leeuwarden en Rijswijk). Onderstaande foto’s: opening van PIT door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven tijdens de Landelijke Veiligheidsdag 2014 in Almere Centrum en met minister Ard van der Steur tijdens een bezoek aan PIT in 2016.

nvi logovan vollenhoven jorritsma opstelten harry 2014ard-van-der-steur-en-harry-van-boven

Als gemeentesecretaris ben ik destijds nauw betrokken geweest bij diverse processen en projecten op het vlak van cultuur en erfgoed, onder andere ontwikkelingen Nagele (Het Nieuwe Bouwen) en Werelderfgoed Schokland (Unesco). 

lastdrager resized_O52A3064 als slim object1lastdrager hvb ab

Mede dankzij een (persoonlijke) speurtocht die ik heb ondernomen naar het ‘verdwenen’ beeld De Lastdrager is dit beeld weer teruggeplaatst in Rotterdam (achter het nieuwe Luxor Theater). Op de foto’s hierboven samen met burgemeester Aboutaleb en dhr. Rehm, zoon van de maker van het beeld, bij de onthulling eind 2014. Vanaf 2007 heb ik alle verzamelde informatie over De Lastdrager op delastdrager.com gezet (waardoor veel Rotterdammers ‘hun’ beeld weer konden vinden).

stonesdedeeldef

In Noordoostpolder zou ik graag zien dat het natuurmonument uit Noorwegen op de oorspronkelijke plek in het centrum wordt teruggeplaatst, alle informatie heb ik op deze site gezet: noordoostpolder.nu.

hifimuseum logo

Hifimuseum.nl omvat mijn collectie aan hifi-apparatuur van 1969 – 1999; de site is inmiddels verouderd maar blijft wel in deze vorm beschikbaar. Een deel van de collectie is te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Vanuit hifimuseum.nl heb ik meegewerkt aan onder andere:

  • Expositie Museum van de 20e Eeuw Hoorn (permanent)
  • Expositie ‘Sway A Way In’ van Kim Gordon Glaspaleis Heerlen (2008)
  • Expositie ‘Gadgets and Games’ Teylers Museum Haarlem (2011)
  • Speelfilm ‘Heineken, De Ontvoering’ (2011)
  • Speelfilm ‘Hemel op Aarde’ met Jeroen van Koningsbrugge (2014)
  • Televisiereclames, actualiteitenrubrieken, etc. (advies)

De eerste foto komt uit de film De Ontvoering met  Rutger Hauer in de rol van Heineken; op de achtergrond één van mijn vintage stereo-sets. De tweede  foto komt uit de film Hemel op Aarde; hier staat Jeroen van Koningsbrugge bij mijn Akai hifirack. De derde foto is Kees van Kooten in de seventies huiskamer (die deel uitmaakt van mijn collectie) tijdens de expositie Gadgets and Games in het Teylers Museum. De laatste foto is van Kim Gordon (bassiste van Sonic Youth en personage in The Simpsons) bij de opening van de expositie Sway A Way In; voor die expositie heb ik de door Kim gewenste vintage hifi-apparatuur (inclusief rode CD-speler) geleverd en dit samen met haar opgebouwd in Het Glaspaleis in Heerlen.

hifimuseum heinekenhifi jeroenkees van kooten hifimuseumkim gordon